kitchen journal
su facebook su pinterest Language: ITA ESP

Thursday, September 6, 2012

Spanish style pickled anchovies

Ingredients

12 fresh anchovies

1 cup of white vinegar

1 glass of white wine

1 glass of water

1/2 glass of 'extra virgin olive oil

10 black peppercorns

3 bay leaf

1 carrot

1 small onion

1 medium leek

2 cloves of garlic

salt flakes

Introduction

"Escabeche" is the Spanish version for pickle. Originally a method of the Arab civilization to preserve food, now proposed as a way to enjoy healthy and fresh vegetables, fish and gamy meat in particular. A perfect appetizer for the last few weeks of heat.

 

 

 

Clean the fresh anchovies by removing the head and pulling out the spine leaving possibly the two fillets entire, and the tail attached.

Bring to boil the vinegar, wine, water and oil along with two cloves of garlic, a few peppercorns and bay leaf. Let simmer a couple of minutes and add the vegetables cut into matchstick. For carrots if you can, help yourself with the mandolin. After half a minute add the fresh anchovies, turn off the heat and cover. When at room temperature, put everything in the fridge and let stand at least 12 hours.Serve the crispy anchovies with its veg and some salt’s flakes.

 

06. September 2012 - admin
Categories: starters, tapas and Spanish cuisine, fish , quick and easy recipes, gluten free | Tags: , , , , , , , , | 9 comments

Comments (9)

  1. Bellissima!
    Cavoli che bella tecnica!!!
    ho fatto anche io le alici marinate sott’aceto ieri sera ma con un’altra tecnica, speriamo che vengano belle e buone come la tua!

    • Tesoro, non so come le hai fatte tu, ma conosciendo la tua mano……..saranno buonissime!!!

  2. Immagino venga da lì il termine scapece usato in Italia… Bellissimo piatto!

    • Brava! da li che viene, lo stavo per scrivere nell’articolo. Grazie e salutoni

  3. ma dai, questa è la versione “safe” delle alici marinate, che adoro, e che non faccio mai, per paura dell’anisakis (salvo mangiarle da mia suocera, in fondo di qualcosa si deve pur morire :)

    Grazie mille, non solo per Salutiamoci ma proprio a titolo personale è una ricetta che farò prestissimo :)

    • Grazie bella! mi fà piacere, e complimenti a voi!!!

  4. fantastica questa ricetta! super super semplice, non si può sbagliare, grazie!!

  5. Idea meravigliosa e mai provata … davvero originale! Te la copio subito!!!

    • jejeje! Grazie bella. Copia pure….io ti copierò lo polpette di bulgur !